Όσοι από εσάς με ξέρετε αρκετά καλά, θα ξέρετε και ότι εδώ και ένα μήνα περίπου, είμαι διαρκώς απασχολημένη με τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να διεκδικήσω μια υποτροφία σπουδών η οποία -πιστεύω ότι αν την πάρω- θα μου αλλάξει τη ζωή. Δεν έχω φτάσει ακόμα στο τέλος της διαδρομής, ούτε γνωρίζω ακόμη αν θα την πάρω όντως τελικά, όμως το 90% απ' όσα έπρεπε να κάνω, έχουν πλέον γίνει και ενώ δεν μπορώ να χαλαρώσω βέβαια, τώρα απλά περιμένω για τα αποτελέσματα, ελπίζωντας για το ποθητό ^^
Όλο αυτό το διάστημα, έμπλεξα σε γραφειοκρατικές διαδικασίες διαφόρων ειδών, απογοητεύτηκα τρελά και βρήκα ελπίδα σε σημεία που δεν το περίμενα, και χρειάστηκε να κινήσω διαδικασίες που δεν φανταζόμουν. Οπότε νομίζω ότι ένα blog post για όσα απαιτούνται, και με συμβουλές σχετικά με το θέμα, θα φανεί χρήσιμο σε πολλούς, όπως θα είχε φανεί σε εμένα! Τώρα που τα έχω όλα φρέσκα λοιπόν, θα σας τα βάλω σε μια τάξη και θα σας τονίσω τα επικίνδυνα και ύποπτα σημεία όπου μπορεί να σκαλώσετε και ακόμα και να σας διαλύσουν εντελώς τα σχέδια! Ξεκινάω!
Επιλογή προγράμματος υποτροφίας
Εδώ δεν θα πω πολλά. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες ευκαιρίες από όσες φαντάζετε κανείς. Τα γνωστότερα προγράμματα υποτροφίας για σπουδές είναι αυτά και με τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό, και προτείνω σε οποιονδήποτε να ψάξει πολύ για δημόσια ή ιδιωτικά ιδρύματα και άλλους οργανισμούς λιγότερο γνωστούς που παρέχουν υποτροφίες. Επίσης, να ξέρετε ότι κάθε πανεπιστήμιο του εξωτερικού διαθέτει δυνατότητες υποτροφιών για τους επίδοξους φοιτητές του, αλλά συνήθως κυμαίνονται από πλήρης υποτροφίες διδάκτρων, ως ακόμα και κάλυψης μικρότερου ποσού από το 50%. Ανάλογα με τη χώρα στην οποία θέλετε να φοιτήσετε, οι κρατικές υποτροφίες είναι πολύ συχνά από τις μεγαλύτερες που δίνονται και εκτός από τα δίδακτρα, περιλαμβάνουν συνήθως και ένα στάνταρ ποσό κάθε μήνα για στέγη, ένα πρόγραμμα υγειονομικής κάλυψης, και ανάλογα με τη χώρα πάντα, μπορεί να περιλαμβάνει και δευτερεύοντα ποσά για άλλες χρήσεις π.χ. αεροπορική μετακίνηση προς και από τη χώρα. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ακριβώς τι παρέχει μια υποτροφία πριν μπείτε στη διαδικασία να την κυνηγήσετε, και να έχετε συγκρίνει όλα τα προγράμματα που σας ενδιαφέρουν. Μη διστάσετε να ρωτήσετε γνωστούς, καθηγητές σας ή άλλους απόφοιτους ή φοιτητές των σχολών σας για απόψεις και πληροφορίες σχετικά με υποτροφίες. Επίσης, εννοείται πως εφόσον έχετε βρει κάποια που σας ενδιαφέρει σοβαρά, πρέπει να έρθετε σε επαφή με άτομα από το πρόγραμμα και όχι να βασιστείτε απλά σε πληροφορίες από ανακοινώσεις ή έγγραφα σχετικά με την υποτροφία ακόμα και αν είναι όλα επίσημα. Εκτός του ότι ερχόμενοι σε προσωπική επαφή με υπεύθυνους θα κάνετε έστω και λίγο αντιληπτό το ενδιαφέρον σας, παράλληλα μπορεί να σας βγάλει από τον κίνδυνο πιθανών παρεξηγήσεων ή λάθος αντιλήψεων σχετικά με το πρόγραμμα. Ξεκαθαρίζετε μεταξύ άλλων και ότι έχετε αρκετό χρόνο μέχρι την λήξη της προθεσμίας για τη συγκέντρωση δικαιολογητικών, αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα να το ψάξετε άλλο. Το ίδιο ισχύει αν απαιτείται βαθμός μεγαλύτερος από αυτόν του πτυχίου σας. Μη ντραπείτε λοιπόν να πάρετε τηλέφωνα και να στείλετε email έγκαιρα. Ακόμα καλύτερα, επισκεφθείτε εφόσον είναι δυνατόν, το ίδρυμα ή τον οργανισμό που παρέχει την υποτροφία και συζητήστε πρόσωπο με πρόσωπο τις διαδικασίες που απαιτούνται και τις παροχές. Έτσι, κάνετε και μια καλή πρώτη εντύπωση.
Εγώ ενδιαφερόμουν για την κρατική υποτροφία που παρέχει η Κορεατική κυβέρνηση, και για την οποία είχα μάθει από φίλους μου. Επικοινώνησα με την πρεσβεία για πληροφορίες και την επισκέφτηκα για να μιλήσω από κοντά με κάποιον τον Οκτώβρη, που ακόμα δεν είχαν συγκεκριμένες πληροφορίες να μου δώσουνε. Βοήθησε όμως πολύ και το ότι με είχανε γνωρίσει και ότι είχα επικοινωνήσει νωρίς, στο να με θυμηθούν όταν πλέον είχαν εντολή να ξεκινήσουν τη διαδικασία
Δικαιολογητικά
Έχετε πλέον καταλήξει στο ποια σας ενδιαφέρει. Οπωσδήποτε, εφόσον είναι δυνατόν, επισκέπτεστε το ίδρυμα/οργανισμό/πρεσβεία/πανεπιστήμιο που παρέχει την υποτροφία. Έρχεστε σε επαφή με κάποιον υπέυθυνο και παίρνετε μια πλήρη λίστα με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Πολλά από αυτά μπορεί να μην απαιτούνται από την αρχή, εξαρτάται από τις διαδικασίες που ακολουθεί ο πάροχος. Ξεκαθαρίστε τι απαιτείται άμεσα και μέχρι πότε μπορείτε να καταθέσετε όλα σας τα χαρτιά. Ρωτήστε σχετικά με όσα δικαιολογητικά δεν γνωρίζετε τι είναι και από που να τα προμηθευτείτε. Σημειώστε πόσο χρόνο απαίτει η έκδοση κάθε δικαιολογητικού. Σίγουρα θα χρειαστείτε τα περισσότερα από τα παρακάτω (όσα είναι σε μορφή φόρμας παρέχετε από τους υπεύθυνους της υποτροφίας ή το εκτυπώνετε εσείς από το site τους):
1- Δίπλωμα/Πτυχίο, εφόσον πάτε για μεταπτυχιακό
2- Αναλυτική βαθμολογία εξαμήνων
3- Φόρμα προσωπικών στοιχείων
4- Student plan/Futute plan/Self Introduction κ.λ.π.
5- Συστατική επιστολή, 1 ή 2, αλλά σίγουρα μία από καθηγητή σας
6- Πτυχίο αγγλικών ή της γλώσσας της χώρας που θέλετε να πάτε (αγγλικά: IELTS, TOEFL)
7- Δημοσιευμένες εργασίες (αν υπάρχουν)
8- Βραβεία (αν υπάρχουν)
9- Φωτοτυπία διαβατήριου
10- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
11- Φόρμα κατάστασης υγείας
12- Σύμβαση
1 και 2: Εφόσον έχετε ήδη αποφοιτήσει, καταθέτετε δίπλωμα/πτυχίο και αναλυτική βαθμολογία, αλλιώς την αναλυτική και ένα πιστοποιητικό από τη σχολή σας που να επιβεβαιώνει ότι παρακολουθείτε τα τελευταία μαθήματα ή ότι τελειώνετε την πτυχιακή σας. Προφανώς αν έχετε ξεμπερδέψει μετράει πολύ πιο θετικά από ότι μια απλή επιβεβαιώση ότι θα έχετε τελείωσει μέχρι να σας πάρουν στο μεταπτυχιακό της υποτροφίας. Αν δεν έχετε αναλυτική να θυμάστε ότι ποτέ δεν στη δίνουν αυθημερόν. Μπορεί να χρειαστεί ακόμα και μια βδομάδα γιατί την υπογράφει και ο πρύτανης ή ο προεδρος του τμήματος, όπως και το πτυχίο.
3: Τη συμπληρώνετε ακόμα και επί τόπου αρκεί να ξέρετε όλα τα στοιχεία. Μπορεί όμως να ζητάνε εκεί και μέσους όρους απόδοσης στα εξάμηνα, και τότε θα πρέπει να έχετε μαζί την αναλυτική και να βγάλετε τους μέσους όρους. Για όποιο σημείο δεν είστε σίγουροι τι να γράψετε, ρωτάτε τον υπεύθυνο και εννοείτει ότι δεν κάνετε εικασίες.
4: Θα χρειαστεί να γράψετε κάποια κειμενάκια! Είναι σε φόρμα ή ελεύθερο κείμενο, ανάλογα με την υποτροφία. Το self introduction letter αφορά στο τι είστε γενικότερα, τι έχετε σπουδάσει ως τώρα, ποιες είναι οι φιλοδοξίες και τα όνειρα σας, τι ιδιαίτερες ικανότητες έχετε και γιατί θέλετε την υποτροφία. Τα άλλα δύο είναι σχετικά με τον τομέα που σπουδάσατε, τις απόψεις σας σχετικά με το σε τι θέλετε να εστιάσετε από εδώ και πέρα, τι μαθήματα σας ενδιαφέρουν και πως θέλετε να διαχειριστείτε το μεταπτυχιακό. Το future plan αφορά στις μελλοντικές σας φιλοδοξίες, σχετικά με δουλειά ή άλλες σπουδές. Το study plan ενδέχεται να πρέπει να είναι πολύ λεπτομερές και σχετικά με τα προτεινόμενα μαθήματα, αλλά αυτό μόνο αν προετοιμάζεστε για ένα μόνο πανεπιστήμιο και έχετε έρθει σε επαφή με καθηγητές. Γενικά, προσπαθείστε να είστε ακριβείς, με γλώσσα ευγενική και επίσημη, αισιόδοξοι αλλά και αντικειμενικοί, και τονίστε όλα τα θετικά στοιχεία σχετικά με την περίπτωση σας, χωρίς όμως να φανείτε ψωνισμένοι. Τα όσα γράψετε θα είναι πολύ σημαντικά απλά γιατί θα τα διαβάσουν άνθρωποι που δεν σας συνάντησαν ποτέ και είναι ο μόνος τρόπος να κάνετε μια καλή εντύπωση πέρα από βαθμούς και πτυχία. Οπότε δουλέψτε τα κειμενάκια με προσοχή και πάρτε και καμιά δεύτερη γνώμη, πάντα κάνει καλό. Εννοείται ότι ορθογραφικά και γραμματικά λάθη θα σας θάψουν, αλλά από την άλλη το να χρησιμοποιήσετε και πολύ ξύλινη γλώσσα ή πολλές φιοριτούρες, ενώ στην πραγματικότητα δεν μιλάτε τόσο εξεζητημένα, είναι επίσης λάθος. Δώστε τον καλύτερο σας εαυτό δηλαδή, χωρίς ζητήσετε να σας το γράψει κάποιος που ξέρει πολύ καλύτερα τη γλώσσα από εσάς ;) Και να έχει ένα λαθάκι μέσα δεν πειράζει. Αν τώρα θέλετε λίγη έμπνευση, μπορείτε να ψάξετε στο internet για site με κείμενα τέτοια, υπάρχουν πολλές και θα σας δώσουν μια ιδέα, αλλά υπόψιν είναι γραμμένες από φοιτητές σαν και εσάς και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιγράφονται κατά γράμμα ή να θεωρούνται αλάθητες.
5. Διαλέξτε τον καθηγητή με τον οποίο συνεργαστήκατε περισσότερο και είχατε τις καλύτερες σχέσεις. Σχεδόν πάντα πρεπει να τη γράψει και να σας τη δώσει μέσα σε επίσημο φάκελο με τα στοιχεία του τυπωμένα και σφραγισμένο, με την υπογραφή του πάνω στο σημείο που κλείνει. Επίσης, σχεδόν πάντα η συστατική επιστολή είναι σαν φόρμα ερωτήσεων, και όχι ελεύθερο κείμενο. Κάποιες φορές, ο πάροχος της υποτροφίας ζητάει απλά ένα email επικοινωνίας με τον καθηγητή ώστε να ζητήσουν οι ίδιοι από αυτόν τη συστατική, χωρίς εσένα ως μεσάζοντα, οπότε να έχεις ειδοποιήσει τον καθηγητή σου να έχει το νου του σχετικά. Σε κάθε περίπτωση, να τονίσεις μέχρι πότε την χρειάζεσαι, δε θες να χάσεις την προθεσμία εξαιτίας κάποιου άλλου. Και να υπολογίζεις ότι πρέπει να τη ζητήσεις τουλάχιστον μια βδομάδα νωρίτερα.
6. Τα πτυχία ξένων γλωσσών.. μεγάλο θέμα. Αρχικά, σε ότι χώρα εκτός ευρώπης ή αγγλόφωνη και να πας ένα αγγλόφωνο πτυχίο θα στο ζητήσουν. Και φυσικά χέστηκαν για το αν έχεις το proficiency του Cambridge γιατί μπορεί να το πήρες πριν 200 χρόνια. Θέλουν συνήθως ή το TOEFL ή το IELTS. Εγώ προτείνω το δεύτερο καθώς πιστεύω ότι είναι πιο απλό και απαιτεί λιγότερη προετοιμασία. Για κάποιον που ξέρει καλά αγγλικά, είναι ψιλογελοίο, αλλά έχει το καλό ότι είναι σχεδιασμένο ακριβώς για να επιβεβαιώσει την ικανότητα κάποιου να αντιλαμβάνεται τα αγγλικά σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Γενικά, η βαθμολόγηση γίνεται με άριστα το 9 και ένα 7 είναι αρκετό για τα περισσότερα πανεπιστήμια.
Αν σας καθυσηχάζει, εγώ το είχα δώσει μετά από 3 ώρες ύπνου μόνο και ακόμα μεθυσμένη από το προηγούμενο βράδυ και τα γενέθλια της κολλητής μου, και πήρα σύνολο 8/9.
Τώρα, αν θέλετε να πάτε σε κάποια μη αγγλόφωνη χώρα, ένα πτυχίο που να επιβεβαιώνει τη γνώση της τοπικής γλώσσας είναι αν όχι απαραίτητο, και πάλι είναι σίγουρα σημαντικό στην περίπτωση που τα μαθήματα είναι στα αγγλικά. Ακόμα και αν δεν έχετε κάποιο πτυχίο αλλά παρακολουθείτε μαθήματα, καλό είναι να το δηλώσετε με κάποιο πιστοποιητικό.
Κάθε αντίγραφο πτυχίου πρέπει να είναι αυθεντικό αντίγραφο με τη σφραγίδα του αρμόδιου οργανισμού. Π.χ. τα αγγλικά πτυχία πρέπει να τα πάει κανείς στο Βρετανικό Συμβούλιο και να ζητείσει τα αυθεντικά αντίγραφα που χρειάζεται. Υπολογίστει κάνα 20ευρώ για κάθε αντίγραφο και 3 μέρες για να το παραλάβετε, ειδικά αν είναι παλιό το πτυχίο και όχι μηνών.
7-8. Εφόσον υπάρχουν, συννενοηθείτε με κάποιον υπεύθυνο αν πρέπει να παραδοθούν σε χαρτί ή cd.
9. Αυτονόητο. Το νου σας μη λήγει σύντομα! Θα πρέπει να είναι ενεργό τουλάχιστον μέχρι την υποτιθέμενη εισαγωγή σας στη χώρα επιλογής. Αν δεν έχετε, βγάζετε στο αντίστοιχο αστυνομικό τμήμα που εκδίδει διαβατήρια, στο οποίο αντιστοιχεί η περιοχή σας. Δεν μπορείτε να βγάλετε σε οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα. Επίσης, είναι καλύτερα να τηλεφωνήσετε στο αστυνομικό τμήμα όπου πιστεύετε ότι πρέπει να απευθυνθείτε για να είστε σίγουροι ότι είναι το σωστό. Παίρνει πλέον μόνο 2-3 μέρες να εκδοθεί το διαβατήριο, αρκεί να είναι καλή η φωτογραφία που θα τους πάτε, αλλιώς θα πρέπει να πάτε μια διαφορετική και να πληρώσετε παραπάνω. Εδώ θα βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες.
10. Χρειάζετε σε περιπτώσεις που πρέπει να αποδείξετε ότι δικαιούστε την υποτροφία. Για παράδειγμα, μπορεί να πρέπει να αποδείξετε ότι είστε συγκεκριμένης καταγωγής. Το προμηθεύεστε από τα Κ.Ε.Π. αυθημερόν.
11. Μπορεί να απαιτείται, και τη συμπληρώνετε μόνοι σας, δεν χρειάζεται ιατρική εξέταση εφόσον δεν έχετε πάρει ακόμα την υποτροφία. Συνήθως είναι για μεταδοτικές ασθένειες ή αναπηρίες και ακόμα περιλαμβάνει χαζές ερωτήσεις σχετικά με ναρκωτικά ή κατανάλωση αλκοόλ.
12. Αυτό είναι το συμφωνητικό που πρέπει να υπογράψετε για να συμμετέχετε στη διαδικασία με το εκάστοτε ίδρυμα. Σας θέτουν κάποιους όρους που καλό είναι να μελετήσετε εκτενώς πριν υπογράψετε! Είναι οι όροι που αν τους παραβείτε κατά το μεταπτυχιακό σας, τότε υποτροφία γιοκ...
Χρονοδιάγραμμα διαδικασιών
Φτιάξτε ένα χρονοδιάγραμμα με τις ημερομηνίες που σας ενδιαφέρουν για να ξέρετε πως να κινηθείτε. Σημειώστε το deadline για την αποστολή όλων των δικαιολογητικών και υπολογίστε πόσο χρόνο θα χρειαστείτε για να τα συγκεντρώσετε όλα. Σε κάθε δικαιολογητικό παραπάνω, λέω περίπου πόσες μέρες παίρνει, αλλά υπάρχουν και κάποιοι ακόμα παράγοντες που μπορεί να σας καθυστερήσουν:
Συνθήκη της Χάγης/ Σφραγίδα Apostille
Βεβαιωθείτε αν τα ακαδημαϊκά έγγραφα σας (1,2) χρειάζονται συνημμένη τη σφραγίδα αυτή. Πρόκειται για ένα πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει ότι είναι αυθεντικά και ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλες τις χώρες που υπέγραψαν την εν λόγω συνθήκη της Χάγης. Για να μάθετε αν το χρειάζεστε, προσπαθήστε να μάθετε αν η χώρα επιλογής σας ανήκει σε αυτές. Αν, εν τέλει, το χρειάζεστε, για να το προμηθευτείτε πρέπει να απευθυνθείτε -προσοχή!- στα αρμόδια γραφεία της περιφέρειας στην οποία ανήκει το πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτήσατε! Υπολογίστε λοιπόν ένα μικρό ταξιδάκι για χάρη της αποκέντρωσης της εξουσίας, όσοι δεν κατοικείτε στο ίδιο μέρος που σπουδάσατε! Δεν σημαίνει ότι θα είναι στην ίδια πόλη στην οποία βρισκόταν το πανεπιστήμιο απαραίτητα, οπότε πρέπει να βρείτε που υπάγεται. Έπειτα, πάτε εκεί με πτυχίο και αναλυτική βαθμολογία και σας προσθέτουν ένα φύλλο χαρτί που είναι η συνθήκη, πίσω από το δίπλωμα και ένα πίσω από την αναλυτική. Προσοχη, να είναι σφραγισμένο το τελευταίο αυτό φύλλο με το προηγούμενο, ώστε να ξέρουν ότι δεν το βάλατε εσείς αλλά κάποιος αρμόδιος.
Σε απλά ελληνικά, εγώ που τέλειωσα την αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο Πατρών, έπρεπε να πάω πίσω στην Πάτρα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τα αυθεντικά μου αντίγραφα του διπλώματος και της αναλυτικής βαθμολογίας, και να μου προσθέσουν εκεί τη συνθήκη σε κάθε αντίγραφο που ήθελα.
Μεταφράσεις
Σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να καταθέσετε όλα τα πανέμορφα χαρτιά σας στα ελληνικά! Πρέπει βεβαίως βεβαίως να τα μεταφράσετε. Στα επίσημα έγγραφα αυτό πρέπει να γίνει επισήμως, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, της μεταφραστικής υπηρεσίας. Βρίσκεται στο Μοναστηράκι/Ψυρρή, επί της Ερμού, και καλό είναι όπως σε κάθε δημόσια υπηρεσία να πάτε νωρίς. Εκεί, συμπλρώνετε μια αίτηση για μετάφραση, δηλώνετε την επιθυμητη γλώσσα και τον αριθμό των αντιτύπων που θέλετε, καταθέτετε όσα έγγραφα θέλετε να μεταφραστούν και ανάλογα με το πότε τα χρειάζεστε, πληρώνετε ή 8 ευρώ τη σελίδα και τα παίρνετε σε 7-8 εργάσιμες, ή 12 ευρώ τη σελίδα και τα παίρνετε σε 4 εργάσιμες. Τα αντίγραφα κοστίζουν πολύ λιγότερο, γι' αυτό αν δεν είστε σίγουροι πόσα χρειάζεστε, βγάλτε και κανένα παραπάνω, αλλιώς μετά θα πρέπει να ξαναπληρώνετε τη μετάφραση.
Υπόψιν, είναι αρκετά σημαντικό να πάτε όσα έγγραφα θέλετε για μετάφραση αφού έχετε πάρει τη συνθήκη της Χάγης, αλλιώς για να τη μεταφράσουν από μόνη της, σας βγάζουν το λάδι. Θεωρητικά, δεν γίνεται καθόλου και πρέπει να τα ξαναμεταφράσετε με τη συνθήκη, αλλά αν έχετε συνεννοηθεί ότι θα την πάρετε σε λίγες μέρες, μπορεί και να σας εξυπηρετήσουν. Αν "ζορίζονται" ζητήστε να μιλήστε με προϊστάμενο, για εμένα απέδωσε.
Αυτά για την ώρα!! Σύντομα, θα γράψω και το vol.2 για την επιλογή πανεπιστημίων συνεργαζόμενων με την υποτροφία, και όλα τα τραγελαφικά που μπορεί να συμβούν!
μια απορια, γιατι εχω μπερδευτει λιγο! Εγω πχ που θελω 6 μεταφρασμενες αναλυτικες βαθμολογιες , θα παω να μου βαλουν τη σφραγιδα apostille σε μια αναλυτικη (στα ελληνικα) και αυτη μετα θα τη παω στο υπουργειο εξωτερικων οπου θα μου βγαλουν 6 μεταφρασμενες αναλυτικες ? Ή θα πρεπει να παρω 6 αναλυτικες (στα ελληνικα) να μου βαλουν σε καθε μια απο αυτες μια σφραγιδα apostille και μετα παω και τις 6(με την apostille η καθε μια) για μεταφραση στο υπουργειο εξωτερικων?ευχαριστω!Επειγων! Δημητρης Πατρα
ΑπάντησηΔιαγραφήto deytero! Apla sto ypourgeio, zhta na sou metafrasoun to ena paketo kai na sou vgaloun antigrafa ths metafrashs gia ta alla 5! Sou apanthsa pio analytika sto email pou m esteiles. Kalh tyxh!!
ΑπάντησηΔιαγραφή